pardónek za ten opatlanej talíř

uvedené množství ti vystačí na nějakých 18 (podle toho, jací jste otesánci si to rozpočtěte na porce:))
Na knedlíky:
500 g hrubé mouky
500 g měkkého polotučného tvarohu
2 lžičky kypřícího prášku
2 vajíčka
25 g másla, rozpuštěného
250-300 g větších jahod
Na jahodový přeliv:
600 g jahod, nadvakrát překrojených
30 g másla
2-3 lžíce vanilkového cukru
Na doladění:
strouhaný tvaroh a moučkový cukr na posypání
A navíc:
hrubá mouka na pomoučení
Na vále si mouku smícháme s kypřicím práškem a uděláme si v ní důlek. Do něj rozklepneme vajíčka, přilijeme máslo a přidáme tvaroh. Všechny suroviny rukama vypracujeme v hladké vláčné těsto. V případě potřeby doladíme hrubou moukou (pokud bude těsto příliš lepivé), ale nepřehánějme to s ní, ať ty knedlíky nejsou jako guma, anebo troškou mléka (pokud bude těsto moc suché).
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme z nich podlouhlé šišky. Teď už jen ukrajujeme kousky těsta, uděláme si z nich kuličky, které pak rozhňácáme do placiček, do nichž balíme jahody. A tak až do alelujá. Jestliže bude těsto lepit, tak si opět vypomůžeme hrubou moukou.
Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 7-8 minutek, podle velikosti knedlíků samozřejmě, tak ne, že tam necháte pidiknedlíček 10 minut!
Na jahodový přeliv si rozpustíme máslo, přidáme jahody, zasypeme vanilkovým cukrem a minutku dvě promícháváme. Jahody nám mírně pustí šťávu. S tímto přelivem pak servírujeme knedlíky posypané tvarohem a moučkovým cukrem a dieta může začít!

Máte taky tak nefotogenický knedliky?
Co je na nich špatnýho, vždyť je to supr fotka :) Já mám ovocný knedlíky strašně ráda, ale dělala jsem je zatím jen jednou. Nejradši mám borůvkový, nebo obecně z malých plodů, mam pocit, že jahoda se vždycky hrozně "rozblemcá" :D
OdpovědětVymazatA my je doma jíme vždycky s mákem nebo perníkem :)
Já mám ráda taky borůvkové, ale kynuté.
VymazatTo je zase nějaký váš brněnský zvyk nebo co, sypat je mákem a perníkem, to jsou mi manýry! (Ale zní to zajímavě, o tom žádná.)
Já jsem blbá, mně nedošlo, že tyhle kynutý nejsou :D My samozřejmě s borůvkama děláme taky jen ty kynutý :D A asi to fakt je nějaký místní zvyk, protože už bylo tímhle posypem překvapeno víc lidí :)
Vymazatže bych je vyzkoušela?:)
OdpovědětVymazatS chutí do toho! Akorát jedna rada navíc... Jahod není nikdy dost! A já jsem si docela dopřála a pak jsem měla chuť na dalších sto kilo jahod po zbytek dne :D. Takže, nešetřit se!!!
VymazatTvarohové jsou super, jahůdky uvnitř...sen! :)
OdpovědětVymazatNáhodou, právě že jsou krásný! Já moc sladká jídla nemusím, ale do nich by se klidně pustila :)
OdpovědětVymazat