pondělí 27. května 2013

Dort Princezna (The Daring Bakers' Challenge)

Z květnové výzvy jsem měla vážně radost. Korena nás vyzvala k tomu, ať upečeme populární švédský dort Princezna. Na Princeznu jsem již dlouho brousila zuby, takže jsem se do ní s chutí pustila.

"Jak ale vlastně Prinsesstårta vznikl? Je to podobné jako s většinou švédských jídel. Nemají dlouhou tradici a nebo se mísí se zahraniční kuchyní. U tohoto desertu jde ovšem spíše o monarchii a skvělý marketing jménem královské rodiny. Je to tak, recept na Prinsesstårta je datován od roku 1930 a byla to nejoblíbenější sladkost princezen Märthy, Margarethy a Astrid, dcer prince Carla a princezny Ingeborg.

Poprvé byl recept vydán učitelem princezen Jenny Åkerströmem v roce 1948 v knize pod názvem Prinsessornas nya kokbok (česky Nová kuchařka princezen). Původně se Prinsesstårta jmenoval zelený dort, právě pro svou barvu marcipánového přehozu, ale protože se stal tak hodně oblíbeným u princezen, tak dostal jméno Prinsesstårta."
Nicméně, moje Princezna se mi moc nepovedla, musím se příště polepšit...



CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na formu o průměru 22 cm (lepší by byl průměr 20 cm)

Na piškot:
4 vejce, v pokojové teplotě
225 g krupicového cukru
70 g hladké mouky, prosaté
65 g bramborového škrobu
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli

Na vanilkový krém:
240 ml smetany ke šlehání
4 žloutky z větších vajec
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný

Na dokončení:
480 ml smetany ke šlehání, vychlazené
1 lžíce cukru (ochutnáváme, že...)
300 g marcipánu + zelené barvivo + červené barvivo
(marcipán jsem si dělala sama a bylo to strašný, tak si s ním poraďte, jak chcete:))
80 ml malinového džemu
moučkový cukr na posypání

A navíc:
kousek másla na vymazání + trocha hrubé mouky na vysypání formy


   CO TEĎ S TÍM?


Připravíme si krém, a to tak, že žloutky, škrob a cukr důkladně promícháme a potom postupně přiléváme 120 ml smetany. Mezitím si v kastrůlku přivedeme k varu zbylou smetanu s vanilkovým luskem a vyškrábanou dření. Jakmile se smetana dostane do bodu varu, tak vyndáme vanilkový lusk a odstavíme z ohně. Opatrně zašleháme do vaječné směsi a nalijeme zpět do kastrůlku a postavíme na mírný oheň. Za stálého míchání přivedeme k varu, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci. V té chvíli sundáme nadobro z plotny. Krém přelijeme do mísy a zakryjeme ji potravinářskou folií, abychom zabránili vytvoření škraloupu na povrchu krému, a šoupneme do ledničky.

Předehřejeme troubu na 180 °C, dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme ji a vysypeme.
Vejce s cukrem vyšleháme, dokud vejce nezbělají, bude to trvat asi 5 minut. Začneme pomalu přisypávat prosátou mouku s bramborovým škrobem, kypřicím práškem a špetkou soli, dokud nespotřebujeme vše a těsto nebude pěkně jemné.
Těsto nalijeme do formy a pečeme 30 - 40 minut dozlatova, hlídáme to, ozkoušíme špejlí. Jakmile bude hotovo, vyklopíme korpus opatrně na mřížku, sundáme pečící papír a necháme korpus zcela vychladnout.

Do tuha vyšleháme si smetanu a osladíme dle chuti.
Překrojíme korpus na tři pláty. První část pomažeme džemem a dokonale vychlazeným vanilkovým krémem, přikryjeme, dalším dílem, který pomažeme jen vanilkovým krémem a následně na to pěkně nakydáme asi pětiny šlehačky, ze které se snažíme udělat kopeček.
Přikryjeme posledním plátek piškotu a využijeme zbytek šlehačky k pomazání celého povrchu dortu.

Ráda bych vám řekla, jak jsem si doma dělala sama marcipán a jak moc jsem na sebe pyšná, že je celá princezna homemade a jak se mi krásně povedla. Jednalo se o mou první zkušenost s marcipánem. Marcipán jsem si doma dělala, ale vůbec to nebyla chuť marcipánu, jakou jsem si představovala a tak nesnesitelně se to trhalo, že v kuchyni lítala slova, která by se rozhodně neměla objevit ve slovníku slušné dívky. Celý dort i s tím... grr... napadá mi opět nevhodné slovo... marcipánem taky pomalu letěl z okna. Takže domácí marcipán? NEVA EGEN!!!!

Z marcipánu si utrhneme kousek, který obarvíme červeným barvivem. Z toho pak ideálně vytvoříme kytku. Ovšem, pokud se vám domácí marcipán povede tak jako mě, tak budete rádi, že uděláte ty bobky, co tu mám já. Z toho absolutně nešlo nic vytvořit, vykrojit, nic!!!!! Už se to mě zase dostává zlost...
Zbytek obarvíme na zeleno. Vyválíme si marcipán mezi potravinářskou folií asi na 3 mm placku a potáhneme jím dort tak, že ho namotáme na nějaký oválný předmět, třeba váleček a postupně jej rozmotáváme a tím pokrýváme dort. Pěkně marcipán na dortu uhladíme a přebytečný marcipán odřežeme a využijeme jej k vytvoření lemu dortu. Teoreticky bychom jej měli dozdobit krásnou květinkou, pocukrovat moučkovým cukrem a být hrozně šťastní, jak se nám to povedlo... Pf.


  




 INSPIRACE - The Daring Bakers



Skvělá výzva, řekla bych, kdyby se mi povedla. Ještě teď, když si na ten dort vzpomenu, jsem na něj pěkně napruzená, přestože vím, že je chyba v mých prackách... Achjo.

Poraďte, jaký používáte marcipán k potahování dortů? Vyrábíte si ho sami a je chuťově dobrý? Nebo si jej kupujete a jste s ním spokojené/í? 

10 komentářů:

  1. Ahoj, já zkoušela marcipán kokosový a bylo to náročné. Ale nicméně jsem to tak nějak v rámci výzvy dotáhla do kokosového konce.
    http://zezahradydokuchyne.blogspot.cz/2013/05/daring-bakers-challenge-kokosovy.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ses s tím poprala zdárně. A kokos miluju, takže "trošku" si tu poslintávám :D...

      Vymazat
  2. Já měla koupený marcipán, jediný, který byl zrovna v Tescu k dispozici. Válel se pěkně :) Klasický jsem doma ještě nikdy nedělala, jedině ten mléčný. Abych řekla pravdu, tak se mi do něj teda už vůbec nechtělo :) Ale jinak to vypadá dobře :) Co chuť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem koukala, že podle fotek to byla asi lambáda. :)
      No, chutí jsem taky byla zklamaná - bylo to jen megasladká hmota. Kdyby to byl alespoň chuťově marcipán století, ale ono prd a ještě se s tím nedalo nic dělat...:/
      V tescu mají Dr. Oetkera, měla jsi jeho? :)

      Vymazat
  3. Kači, ta tvoje Princezna vypadá moc hezky.

    S marcipánem je vždycky potíž, už jsem ho dělala víckrát a vždycky mám chuť s ním mlátit o zeď než ho zpracuji do podoby, kterou potřebuji. Tentokrát se netrhal a kdyby pod marcipánem nebyla šlehačka, určitě by vydržel být nerozteklý delší dobu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji...
      Jenže já nebyla schopná ani vykrojit kolečko, které by se neroztrhlo. :(

      Vymazat
  4. Hezkyy! A neboj se, s marcipánem mám problémy pořád. Vždycky si u něj pěkně zanadávám, než ho dostanu do použitelné konzistence :)

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj Kači, moc pěkný blog a princeznin dort se ti opravdu povedl...

    p.s. zvu tě na návštěvu ke mě na blog zdravejist.blogspot.com a gurmankalenulka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá úžasně! Hned bych si dala dílek. Nebo radši dva.

    OdpovědětVymazat
  7. Katko, já objednávám z monacointl tecka com, kupuji po 1kg baleních a jsem s ním spokojená. Tvoje princezna vypadá hezky a myslím, že bys jí měla dát ještě šanci, nebo zkusit nějakou variaci, jako jsem zkoušela já, Williamtart např, protože v poslední době jsem fakt lepší a lehčí dort nejedla. Držím palce

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?