středa 1. května 2013

Lívance s borůvkovou omáčkou

Což takhle dát si kopu nadýchaných lívanců se skořicovou posypkou, máslem a teplou borůvkovou omáčkou? 

Pro ty, co si říkají, "kde asi teď vezmu borůvky?", mám dobrou radu. Buďto si udělejte
kámoše mezi dvanácti měsíčkama nebo se v létě vrhněte do lesa a nasbírejte si sto litrů (plus mínus 98 litříků) borůvek tak jako já s mamkou a zamrazte si je na horší časy. A pak můžete machřit s lesníma borůvkama celý rok! Haha, fikaný, co?


Tak se nebojte fialových zubů a pusťte se do nich!


CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na plusmínus 40 lívanců (po určitě době už jsem přestala počítat)

Na lívancové těsto:
20 g čerstvého droždí
45 g krupicového cukru
400 g směs hladké a polohrubé mouky v poměru 1:1, prosáté
700 ml mléka, vlažného
2 vejce
špetka soli

Na borůvkovou omáčku:
200 g borůvek
3 lžíce vanilkového cukru
větší špetka skořice
10 g másla
10 lžic mléka
4 lžíce vanilkového pudinkového prášku

A navíc:
směs moučkového cukru a skořice - 3 lžíce moučky + 2 lžičky skořice
70 g másla, rozpuštěného - 20 g na maštění pánvičky, 50 g na polití lívanců

   CO TEĎ S TÍM?


Ze všeho nejdříve si rozdrobíme droždí a vidličkou ho rozňahňáme s lžící cukru. Kvasinkám v droždí dáme chvilku, ať se s cukrem skamarádí a aktivují se. Potom přidáme lžíci moučné směsi, dvě lžíce vlažného mléka a pěkně promícháme. Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme jej vzejít - dejme mu asi tak 15 minut.

Do větší mísy si připravíme mouku, zbytek cukru, vykynutý kvásek, zbytek mléka, rozklepneme vajíčka, osolíme a metličkou pěkně smícháme v hladké řídké těsto. (Nebuďte lenoši líní a nevytahujte na to těsto žádnou techniku. Tou metličkou to fakt zvládnete během minutky.) Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat asi 25 minut. Těsto nabude asi na dvojnásobek.

Pánvičku si pomastíme máslem pomocí mašlovačky a sběračkou na ni naléváme těsto tak, aby nám vznikly pěkně kulaté lívanečky. Pečeme je dozlatova. A celý proces opakujeme, dokud nám v míse s těstem nic nezbude.

Borůvkovou omáčku uděláme jednoduše tak, že do kastrůlku dáme máslo, borůvky, cukr a skořici a necháme za občasného míchání zahřát. Mezitím si pečlivě rozmícháme v mléku pudinkový prášek. Jakmile začne borůvková směs pobublávat, přilijeme mléko s pudinkovým práškem, minutku mícháme a odstavíme z plotny.

Je na každém z vás, jak to do sebe nakonec všechno naládujete, ale mám takový malý soukromý tip. Navrstvěte si lívance jeden po druhým na sebe, přičemž každý z nich zasypte směsí skořice a moučky, polijte trochou másla a na poslední lívanec si dopřejte borůvkovou omáčku. Mňamka. Jestli jste ale hodně velcí páni a paninky, završte vše ještě kopcem šlehačky.


  





 INSPIRACE - lívance z Deníku Dity P.


Jak máte lívanečky nejradši vy?

1 komentář:

  1. Přímo úžasný recept :) od teď budu dělat lívance jen podle tohoto receptu :) doma se po nich jen zaprášilo, takže opravdu velmi chválím a moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?