neděle 26. května 2013

Churros s mexickou čokoládou

Víte, musíte mít někoho hodně rádi, abyste v sobotu vstali, když vám zvoní budík, a zavřeli se
v kuchyni a začali dělat k snídani kobližky zvané čůros ve tvaru...čůros.


Churros jsou španělské koblihy, které jsou oblíbené právě ve Španělsku, ale také ve Francii, na Filipínách, Brazílii nebo v USA. Údajně byly přivezeny do Evropy Portugalci, ale pravý původ není úplně jasný, takže vás tu nebudu krmit plky, který možná ani nejsou pravda.

Fajnový by ale bylo, kdyby vám budík nezvonil až v devět hodin a snídaně nebyla hotová až v půl jedenáctý (ne-li ve třičtvrtě)... Ale to už je věc druhá! Důležitý je úmysl, že!


CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí asi tak na dvě megaporce nebo 4 porce jen tak na chuť

Na churros:
75 g másla, nakrájeného na kostky
2 lžíce hnědého cukru
2 lžičky vanilkového cukru
250 ml vody
125 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládu:
60 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání
115 g hořké čokolády (81 % není špatnou volbou)
35 g hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
špetka chilli
špetka soli

A navíc:
olej na smažení
směs 60 g moučkového cukru a větší půlky lžičky skořice

   CO TEĎ S TÍM?


Do kastrůlku dáme máslo a vodu a přivedeme k varu. Až bude máslo rozpuštěné, zesílíme plamen a  postupně vmícháme mouku. Měchačkou mícháme, dokud se nám přestane těsto lepit na stěny hrnce. Bude to trvat jen chvilinku, a pak hrnec odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout.

Potom do těsta vmícháme po jednom vajíčka, a následně vanilkový extrakt. Měli bychom mít hladké lesklé těsto. Tím potom naplníme cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem a do rozpáleného oleje začneme dělat jakkoli dlouhé a jakkoli tvarované koblihy, které pečeme dozlatova z obou stran. Vyndaváme je na papírové utěrky, aby se nám odsál přebytečný olej, a ještě teplé je pak obalujeme v cukru se skořicí.

V dalším kastrůlku přivedeme k varu šlehačku s mlékem, rozlámeme do něj čokoládu s cukrem a vanilkovým extraktem, přidáme špetku soli a chilli. Mícháme, dokud se nám čokoláda nerozpustí. Nalijeme ji do mističky. Churros do ní pak namáčíme dle libosti.





 INSPIRACE - Deník Dity P.


Děláte si o víkendu nějaké spešl snídaně? 
(Nepočítám snídaňovou specialistku Veroniku z ghetta blogu.)


5 komentářů:

  1. :D Klidně mě počítej, moje kaše mají k tomuhle dost daleko :D Vypadá to dost zajímavě, nikdy jsem o tom neslyšela. Musí to být fakt dobrota, akorát si nějak nedovedu představit to smažení, se vsadím, že by se mi to nějak zlámalo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec ne, to těsto je pohodářský, takže se to neláme, teda pokud se nesnažíš dělat metrový čůros, to nevím, to jsem nezkoušela:D. Akorát se občas kroutí, tak to musíš malinko ukočírovat vidličkama, ale i patvary se dají sníst. :)

      Vymazat
  2. Jo na tento recept si pamatuju z apetitu .. nejaky z prvnich cisel...zhruba od te doby ho mam v mozku v zalozce vyzkouset nekdy v nedeli k snidani... tak snad brzy:o)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?