neděle 19. května 2013

Apetit festival Plzeň 2013

Když už jste ze školy natolik vyčerpaní (a to ještě nezačalo ani zkouškové), nejlepším lékem je vždycky jídlo. Hromada jídla. Ideálním řešením se stal Apetit festival - již jeho třetí ročník.

Na festivalu bojovaly o mlsné jazýčky návštěvníků zejména západočeské restaurace, ale k ochutnání byla k dispozici široká škála piv a také vín, ale uskrávat jste mohli i koktejly, kafíčko a čerstvé džusíky. Pro odvážné se v nabídce objevily dokonce zástupci z hmyzí říše. 

Na festivalu jste si však nemuseli jen nacpávat pupky, ale taky sledovat doprovodné programy, kde byli k vidění různí kulinářští mistři anebo baviči z pořadu Na stojáka.

Musela jsem prostě vyrazit - a dokonce dvakrát: v sobotu večer (s odborným doprovodem Tomáše Wopršálka, který si zde přál být zmíněn, aby prý byl slavný) a v neděli dopoledne/poledne/odpoledne (s budoucí paní manželkou Terezou Jirkovou, která si výslovně nepřála být zmíněna, ale ani mi to nezakázala, chich).
LA PROVENCE EL CID   






Losos - grilovaný steak z norského lososa podávaný s pastiňákovo-bramborovým puré, ochucený řeřichou a rukolovým olejem


Prezentace jídla byl fajn, přece jen nemůžete očekávat od filátka ryby a kaše hokusy pokusy. 
Losos byl dobře propečený, nevysušený, jen by si zasloužil trošinku soli. Nevím, zda byla k dispozici slánka k dochucení, v tom případě beru svou výtku zpět, v jiném případě je to malililinkaté mínus. 
Pyré bylo ovšem naprosto úžasné, stejně tak jeho konzistence, jak já to mám ráda, takže to bylo bez chybičky.

Na základě mého laického uvážení jsem se dobrala k závěru, že ta rostlinka, co zdobí jídlo, není řeřicha, ale polníček. 

(Jo a pyré si udělám doma. Babi pěstuje pastiňák, takže je to jasná volba.)


Víte, přiznám se, že v téhle restauraci jsem v neděli měla protekci. A jen díky tomu jsem ochutnala to, co bych jinak asi ani neochutnala. Dostala jsem speciální otrkávací talíř - krevetku, mušli a kalamáry,
 v nabídce restauraci však byly plody podávané v honosnější upgrade verzi.


Můžete si všimnout, že krevetě už byla hlava sťata. A to díky akčnosti paní protekční. :D
Moje první zkušenost s mořskými plody dopadla dobře - přes zbytečné obavy jsem okusila a zjistila, že jde o vcelku chutná mořská stvořeníčka.
Navíc, když Vám číšník stále dolévá hodně dobré vínečko a vy si sedíte na pražícím slunci, tak je to prostě těžká pohoda.
Děkuji za protekci. :)

Ještě navíc bych ocenila to, že v neděli bylo jídlo servírované na klasických talířích, a když jsme seděli u stolečku u stánku restaurace, tak číšník se zeptal, jestli jako všechno dobrý a nádobí odnesl. Což bylo fajnové. 

POTREFENÁ HUSA

Vepřová panenka „Sous Vide“ doplněná marmeládou z červené cibule, bramborová kroketa s čedarem a zapečená bramborová kaše


Hledáte kroketu? Není. Nevím, zda to bylo zapříčiněno tím, že jsem si jídlo dávala v sobotu večer a už kroketka nebyla. Každopádně kroketu jsem ochutnala následující den a nebyla vůbec špatná. 

Panenka byla skvěle šťavnatá. Vepřové moc nemusím, ale v téhle podobě jsem si na něm hodně pochutnala. Marmeláda byla sladkokyselá a měla hrozně skvělou chuť. (Přibližně jako šťáva ze smaženého zelí ke knedlovepřozelo s opečenou cibulkou.) S tou tedy nešlápli vedle. Bramborová kaše byla ve stylu nenadchne-neurazí, stejně tak jako focaccia, nebo co to bylo. Na druhou stranu, omáčka byla výrazná, a pokud by tyto dvě přílohy byly nějak více dochucené, tak by se to možná už dost mlátilo.

ZEKE SUSHI BAR




Kalifornia maki - rolka s avokádem, surimi tyčinkou, okurkou a japonskou majonézou obalená 

v sezamu 2 ks, Sake maki - Rolka s marinovaný lososem 2 ks




Sushi byla další věc, kterou jsem ochutnala úplně poprvé. Podle gurmána Wopříka bylo takové, jaké má být. První seznámení se sushi bylo chutné, ale abych po něm bláznila, to zase ne. Asi k tomu potřebuju ještě malinko dozrát.

Kalifornia maki jsem si vylepšila wasabi tak, že jsem pak ani necítila to, co jsem měla pořádně v puse, ale to, co mé chuťové buňky zaznamenaly, bych hodnotila kladně. Potom jsem si dala nakládaný zázvor na údajnou neutralizaci chuti v puse. Nikdy předtím jsem ho neochutnala, proto jsem byla překvapená chutí, jakoby zázvor byl naložený asi tak sto let v nějaké voňavce. No nic, úplně mi to teda nezneutralizovalo. Sake maki bylo o krapánek lepší, ale už jsem si vystačila pouze se sojovkou.

ŠVEJK U PĚTATŘICÁTNÍKŮ





Šťavnatý roastbeef podávaný za studena se salátkem z pečených paprik a cukety



Roastbeef byl opravdu šťavnatý, tak jak bylo psáno (a co je psáno, to je dáno, že). Byl málo slaný, ovšem ve stánku restaurace byla k dispozici slánka s pepřenkou, tak jste si mohli jídlo ještě libovolně dochutit podle sebe, což považuji za velké plus.
Salátek byl dobrý, i když možná trochu mdlý, chtělo by to nějak víc doladit (a možná ho dát o lžičičku více).
Omáčka pěkně dolaďovala maso, ovšem taky by ji mohlo být o kapku více.
Navíc, pokud jste dojedli toustík a chtěli jste ještě nějaké pečivo, tak bylo v téměř neomezeném množství k dispozici.




Perníkový knedlíček plněný marinovanou švestkou s rebarborovou omáčkou a čokoládovou pěnou


Knedlíček s tím vším byl naprosto úžasný! Švestka by si sice nemusela hrát tolik na schovávanou, ale jinak to bylo eňoňůňo. Vše se skvěle doplňovalo.

Rebarborová omáčka byla lehce nakyslá, dobře oslazená a teplá. Mňami. Čokoládová pěna zřejmě nebyla úplná Belgie, ale jestli jo, tak to teda pardón, každopádně její sladkost vyrovnávala kyselost omáčky. 

(Knedlíček se dostává na pomyslný to-do-list.)

Víte, Švejkem jsem byla velmi mile překvapená. Nikdy mě ani nenapadlo tam vůbec zajít, ale ve skutečnosti by možná nebylo na škodu tam někdy zajít. Knedlíček byl jedna z nejlepších věcí, co jsem na festivalu ochutnala.

ANGUSFARM SOBĚSUKY


Angus tatarák s rukolou a parmezánem na chlebové topince



Tataráček byl trochu zklamáním. Topinka byla měkká, ale zároveň křupavá, žádná podrážka od bot, což bylo plus. Přišlo mi ale, že tatarák nebyl moc dobře ochucen, preferovala bych trošku výraznější chuť. Achjoo, jak jsem se na něj těšila.
Rukola byla rukolou, parmazán parmazánem, s tím se nic nenadělalo.




Pečené jablíčko s vinným karamelem, ořechy a vanilkovou zmrzlinou


Ovšem jablíčko bylo velmi dobré. Teplé jablíčko, nad ním vrstva jakéhosi hodně dobrého těsta (dle pana Wopršálka to byly pracny) a navrch studená vanilková zmrzlina. To byla vážně mňamka. 
Kontrast teplých jablek a ledové zmrzliny mi výjimečně nezpůsobila trnutí v zubech. Zázračné.

(Možná bych si to chtěla zkusit uklohnit. Jen musím vymyslet, jak to provedu. Každopádně to vykoumám!)



PIJEZPI





Paštika z králíka s oříšky a brusinkami, omáčka Cumberland, chips z domácího chleba


Musím přiznat, že nám nevyklopili Hamé paštiku na topinku a dělali machry s domácí. 
Paštika byla moc dobrá. Dostali jsme dva kopečky, jeden klasickou paštičku a druhou s oříšky. Ta oříšková byla taková jemnější a byla tedy o malinko lepší než ta klasika. Ovšem, obě dvě byly velmi dobré.
Salátek byl taky super - byl ochucený jakousi brusinkovou omáčkou a zároveň jsem také cítila trochu balsamica, které tu sladkost vyrovnávalo. Palec nahoru.


Čerstvé jahody marinované v karibském rumu s mátou a vanilkou doplněné šlehanou
Crème fraîche s jahodami v čokoládovém košíku



No...že by ty jahody byly marinované v karibském rumu, to se mi moc nezdálo tedy. Crème fraîche byl takový neurazí-nenadchne. Nijak mě to neuchvátilo. Jsem z toho dezertu zklamánek, přece jen jsem se na něj taky docela těšila.

Edit: Oceňuji to, že se paní servírka zeptala, jestli to bylo v pořádku, odnesla nádobí a taky umělý příbor vyššího levelu.

SALOON ROUDNÁ


Pečený mladý býk - pečené hovězí (domácí chov) na bukovém dřevě, Chimichurri brambůrky,
salsa Criolla



Bylo to asi tou stokilometrovou frontou, že jsem čekala trochu více, než jaké to bylo ve skutečnosti. Ano, maso bylo šťavnaté, dobře ochucené. Salsa byla dobrá, možná o malinko pikantnější, než bych si přála, ale to je zase věc chuti. Brambůrky byly taky fajn. Ale celkově kde nic, tu nic. Škoda.

ARTEMIS


Smetanová polévka z lesních hub podávaná s křehkou bramborovou slámou



Nevím, jestli jsem tak zmlsaná nebo co, ale tohle se chlapcům z Artemisu prostě nepovedlo. Polévka sama o sobě neměla pořádně chuť hub, ale houby tam plavaly, to zase jo. Více byla cítit šlehačka než houby. Byla taková nijaká.

(Asi to bylo tím, že jsem ten den měla k obědu úžasný žampionový krém mojí maminky, ale jako profíci se vážně mohli předvést více. Ani to, že to byli sympaťáci, polévce nepomohlo.)


Tramtadadá! A jsme u konce!
Kvůli Apetitu sice budu zřejmě opakovat předmět ve škole a v důsledku pražícího slunce nyní vypadám jako napůl uvařený kuře, ale to neva - užila jsem si to. 

Navštěvujete rádi tyhle obžérské akce? Nalákají vás restaurace na skutečnou návštěvu na základě jejich prezentace na festivalu?



6 komentářů:

  1. Super! Zase díky Tobě posiluju břišáky! :)
    (TeZ)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, to bys měla, jsi pořádnej špekáček :D. Dík. :)

      Vymazat
  2. Kritizovat umí každý, vařit a péct málokdo. Zajímalo by mi, co by na tvoje výtvory řekli kuchaři z tebe uvedených restaurací. Takže se drž receptů a vaření. Kritizovaní se do kačavkuchyni nehodí...(můj názor)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá/ý Anonymní,

      díky za názor, ale na svůj blog si budu psát to, co chci já.

      To, co by mi na moje výtvory řekli kuchaři si ani neodvažuji pomyslet, a upřímně, je mi to úplně jedno. Dělám to, protože mi to baví a relaxuju u toho.

      Přece jen, já nejsem profesionální kuchař, který je placen za svou práci a za to, co předloží zákazníkům. Nechci se předvádět, abych někoho nalákala do své restaurace, tak jako se měli předvést na festivalu oni.

      Tohle a celý můj článek (potažmo blog) je zase můj názor. Tečka.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Prosím tě, já si naplánovala, na koho všeho budu koukat na tom pódiu, co tam bylo, ale pak jsem tam ani očkem nehodila. Před pódium byly stoly s lavičkama a ty jsi buď musela sedět vepředu nebo koukat na obrazovku, tak to pff!
      Takže jsem neviděla ani Koko (ale tu jsem viděla pár týdnů zpátky v Bille, když kupovala chřest), ani Romana Vaňka, ani molekulární gastronomii a tak dále.

      Vymazat

Máte něco na srdci?