pátek 1. března 2013

Boloňská omáčka a spaghetti

Tak, jako se u nás v každé domácnosti dělá svíčková jinak a právě v této domácnosti je tato svíčková nejlepší, stejně tak je to u Italů s boloňskou omáčkou, neboli ragú.

Všude najdete nespočetná kvanta receptů na tu "pravou" boloňskou omáčku. Původně se ragú dělalo z prorostlého hovězího masa, pancetty, plnotučného mléka a rajčatová šťáva se používala minimálně. V dnešní době je recept upraven a najdete ho v různých verzích s použitím mléka, česneku, bylinek, rajčat, červeného či bílého vína a podobně. Já využila té nejjednodušší varianty omáčky, a to pouze s muškátovým oříškem, a upravila si množství.

Nikdy jsem v Itálii nebyla, takže těžko říct, jestli se "moje" boloňská omáčka podobá té pravé nebo jestli by si nebyly příbuzné ani přes sto kolen. Každopádně jsem se držela času vaření, který mi při pročítání receptu připadal zbytečný, ale myslím, že se to nakonec na té chuti projevilo. 






CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na čtyři pořádné porce nebo šest porcí klasických

Na omáčku:
500 g mletého masa (kombinace hovězího a vepřového 3:2)
(Pravdou je, že jsem chtěla použít 400 g, ale paní v řeznictví se netrefila, tak jsem ji nechtěla ranit tím, že těch deset deka prostě nechci. A taky se netvářila zrovna ochotně, tak jsem prostě radši držela ústa a usmívala se, jako že jsem s tím půl kilem spokojená.)
2 velké mrkve, nahrubo nastrouhané
3 kusy řapíkatého celeru, nadrobno krájené
2 cibule, nakrájené na kostičky
2 konzervy (kolem 500 g) krájených loupaných italských rajčat (nejlepší jsou prý soudečková rajčata)
200 ml bílého vína, suchého
40 g másla
sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek

Na posypání:
strouhaný parmazán (by měl být to pravé ořechové, ale i s něčím jiným nastrouhaným se to nezblázní)



    A CO K TOMU?


Doporučuji těstoviny, který mají nejrůznější záhyby, jen ne špagety, pokud nechcete, aby vám při ubývajících špagetách začalo přebývat na talíři ragú, které prostě (logicky) na špagetách nedrží. Když už chcete něco namotávat, zvolte tagliatelle. Ale jestli opravdu máte chuť na špagety, tak jako já... Proti gustu, žádný dišputát!


   CO TEĎ S TÍM?


Rozpusťte si v hrnci máslo, přihoďte cibuli, nechte zesklovatět. Potom přihoďte mrkev a celer a opékejte přibližně 3 minutky za stálého míchání. Poté přidejte maso a snažte se ho v hrnci rozmělnit na co nejmenší části a promíchávejte, aby bylo maso ze všech stran opečené.

Zalijte vínem a nechte jej odpařit. Průběžně promíchávejte. (Vždycky, když jsem v receptu pročítala ingredience a objevilo se v nich víno, okamžitě jsem ho zavrhla. Proč bych ho měla lít víno do jídla, když ho ani nepiju, pokud není pořádně naředěné se Spritem nebo Coca-Colou? Oh, jsem to ale vinařský neandrtálec, že... Ale k věci: víno jsem tedy použila, ale dlouho mě bude muset někdo přemlouvat, abych to udělala znovu. Ta vůně, co šla z hrnce se mi fakt dost nelíbila. Byl to fakt puch. Bála jsem se, že to nebude k jídlu... ALE JE!)

Vlijte rajčata, promíchejte, osolte a opepřete a dopřejte omáčce tříhodinovou bublinkovou koupel - rozumějte, nechte ji 3 hodiny probublávat nad mírným plamenem. Neusněte však na vavřínech: míchejte a podlévejte.

Až nastane hodina H+3, ochutnejte, osolte a opepřete dle chuti a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. (Já jím nešetřila.)

Uvařené těstoviny dle návodu smíchejte s omáčkou a podávejte se strouhaným sýrem a lístky bazalky.




  





Máte recept na opravdu tu nejvíc pravou boloňskou omáčku? Nebo u vás zdomácněla a máte svoji oblíbenou verzi?


9 komentářů:

  1. Také dělám boloňskou omáčku,aspoň se teda pokouším přiblížit se originálnímu receptu (který je víceméně shodný s tvým). Co se týče vína, dávám do toho suché červené a musím říct, že bez něho to není ono. Je pravda, že to není zrovna dvakrát příjemná vůně, když se vyvařuje, a také jsem si prvně myslel, že jídlo poputuje do záchodu, ale masová směs je po něm chutnější,šťavnatější a dostane i krásnou barvu. Když jsem jednou recept zkoušel bez vína, nedostal sem do toho tu plnou chuť, která se mi podaří vychytat jen s vínem.
    Co se týče toho, že na špagetách směs nedrží, tak záleží na typu špaget. Kvalitní špagety z tvrdozrnné pšenice (semoliny) mají hrubý povrch a na tom omáčka lépe drží. :)

    Toť mé postřehy z mnoha pokusů o "pravou" boloňskou omáčku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že ten můj recept není úplně mimo mísu a taky, že má někdo stejné čichové buňky jako já. :) Trošku (spíš hodně) jsem se bála, že mi to víno nalité do omáčky vonět.
      A s těmi špagetami, použila jsem klasické, koupené v supermarketu a nezkoumala jsem, z čeho jsou. Možná tedy v tom je problém. Ale udrží ty špagety z tvrdozrnné pšenice i kousky masa? Neumím si to moc představit. Nějaké mašličky a mušličky mi přijdou v tomto smyslu ideální.

      Vymazat
  2. Nevím jestli kvalitní, ale dražší těstoviny jsem si koupil pouze jednou (cca 80kč za 500g) a maso neudržely, ale omáčka je krásně pokryla a držela na nich. Jinak běžně používám těstoviny z Kauflandu, které jsou ze semoliny a jsou i hodně levné (cca 13kč), není to až tak uplně super, ale chuťově mi velmi chutnají.

    OdpovědětVymazat
  3. budeš si k dalšímu ježíšku přát stroj na domácí těstoviny?:) byla bys daring cook :D a přístě si kup čerstvý maso a já ti ho doma semelu ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si toho přeju, že ani nevím, kdy bych co chtěla!!! Za tu službičku díky, využiju ji.
      Jo a Wopří, už jsem udělala potřebné kroky k nejlepšímu dárku pro tebe pod sluncem, tak se těš:)
      Jo a udělej mi pizzu na tvojí oslavu a tortillu, díky:)

      Vymazat
    2. há čtu si to až ted :D dárek je super, hodně se inspiroval v jamieho kuchařce:-) a tortillu hod uz konecne SEM! pizzu sem nestih :D

      Vymazat
  4. Já ještě doporučím k mletému masu ještě přidat jatýrka je to o moc lepší

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?