pátek 8. března 2013

Krémová bramboračka

Předpokládám, že když se řekne bramboračka, většina z vás si představí polévku ovoněnou majoránkou a houbami. (A nejlíp těmi vlastnoručně nasbíranými při několikahodinovém toulání
po lesích.)

Ostatně, já taky. 

Existují však jedinci, kteří ještě nepřišli na to, že houby jsou skvělá věc. Řešením tohoto nešvaru je krémová bramborajda bez hub (a majoránky)

Věřím, že i zastánci klasiky uvítají změnu v jemné smetanové verzi. Já ji uvítala s otevřenou náručí a určitě se u mě v kuchyni neobjevila naposledy.




CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na čtyři větší porce

6 plátků slaniny, nakrájené na kostičky
3 lžíce oleje
2 menší cibule, najemno nakrájené
2 mrkve, na kostičky nakrájené
2 kusy řapíkatého celeru, na kostičky nakrájeného
1/2 kg brambor, na kostičky na krájené
2 hrsti kadeřavé petrželky, nasekané
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, horkého
1/2 hrnku mléka + 1,5 lžíce hladké mouky, promíchané na kašičku
150-200 ml 30 %ní smetany
1/2 lžičky doma smíchaného koření "Cajun spice mix"
sůl, pepř

Cajun spice mix (upraveno dle mého gusta)
2 lžičky soli
2 1/2 lžičky sušeného česneku
3 lžičky sladké papriky
1 lžička černého pepře
1 1/3 lžičky sušeného oregána
1 1/3 lžičky sušeného tymiánu

Vše promíchejte, odeberte půllžičku a zbytek uchovejte v uzavíratelné nádobě, nejlépe na tmavém místě.


   CO TEĎ S TÍM?


Do hrnce nalijeme olej a až bude rozpálený, přisypeme slaninu. Necháme opékat. Doporučuji přes hrnec dát takovou tu síťovanou věc, abyste neměli olej všude. Až bude slanina křupavá, přecedíme ji s olejem přes síto a necháme okapat.

Na okapaném oleji začneme za občasného míchání opékat cibuli, mrkev, celer a hrst petrželky asi
tak 7-10 minut. (Od očka.) Následně přihodíme brambory, promícháme, hojně osolíme a opepříme a zalijeme vývarem. Nyní necháme vařit, dokud brambory nezměknou.

Potom přilijeme kašičku z mouky a mléka, řádně promícháme a povaříme. Odebereme asi 2/3 tekutiny se zeleninou a promixujeme to napadrť (nebo na krém, jak chcete), a nalijeme zpátky do hrnce. Vmícháme smetanu, krátce necháme probublat.

Teď už jen zbývá polévku dochutit solí, pepřem a Cajun spice mixem (nepřežeňte to s ním, fakt stačí trošička).

A je čas podávat! Takže posypte petrželkou, kostičkami slaniny (a třeba i strouhaným sýrem) a noste
na stůl! (A fofrem!)







 INSPIRACE - The Pioneer WomanCajun spice mix


Tak co, milovníci klasické bramboračky, přijmete tuto krémovou příbuznou do své kuchyně? 



4 komentáře:

  1. Kačko ta polívka vypadá úplně skvěle, stejně jako i ty předchozí dva recepty. Máš nádherné fotky i design, tak si tu prosím někam přidej okýnko pravidelných čtenářů, ať se můžu zakliknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky! Hřeje mě to u srdéčka velice:). Moc jsem to okýnko neplánovala, ale když si to tedy tak moc přeješ...:)

      Vymazat
  2. Tak dnes jsem ji vyzkoušela a je výborná!!:)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?