pondělí 18. února 2013

Zakrytý jablečný koláč

Můj první recept na blogu a já vytasím recept na obyčejný jablečný koláč? Pf...! Jaká mýlka! Možná je obyčejný ingrediencemi, ale u mě jednoznačně boduje... Křehké tenké těsto plněné hromadou sladkých jablek, rozinek a ořechů? Kdo by odolal? Přesně vím kdo. Jednoho takového strávníka, který radši suché těsto bez náplně, mám doma.

Doufám tedy, že se tu mezi vámi najde alespoň pár takových jedinců, kteří si, také jako já, libují v "nesuchých" dezertech, a při představě vláčného jablečného koláče se jim sbíhají sliny!




CO BUDE TŘEBA?

Použila jsem formu o průměru 26 cm, ale příště použiji menší, aby byl koláč vyšší.

Na těsto:
150 g másla, vychlazené a nasekané na kostičky
300 g hladké mouky
2 žloutky
80 g moučkového cukru
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička nastrouhané citronové kůry

Na náplň:
700 g jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
60 g rozinek
40 g ořechů (já použila lískové), na jemno nasekaných
4 lžíce krupicového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

A ještě:
kousek másla na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
hladká mouka na pomoučení
směs moučkového a vanilkového cukru na poprášení


   CO TEĎ S TÍM?


Intuice vám jistě napovídá, že nejdříve si uděláme křehké těsto z ingrediencí na těsto. Nejdříve je všechny dejte do mísy a nechte robota, ať vám z nich udělá drobivou směs. Až to zvládne, přichází Váš čas. Namasírujte svaly a vypracujte z drobivé směsi pěkné celistvé těsto. Mně to trvalo přibližně sto let.
Až budete hotovi, dejte jej na hodinu do lednice.

Nyní si připravte jablečnou náplň z požadovaných ingrediencí a řádně promíchejte.

Přicházíme do závěrečné fáze. V receptu bylo uvedeno, ať si před následujícími činnostmi rozpálím troubu na 180 °C. Těsto se mnou moc nespolupracovalo, a proto tyto činnosti trvaly déle, než jejich autor zřejmě předpokládal, proto vám sama později doporučím, kdy tu troubu opravdu nažhavit. Mně totiž přišlo, že přibližně půl hodiny mi zbytečně syčel plyn z trouby ven... (Dobře, možná to tak nebylo do detailu, ale trouba šla zkrátka naprázdno zbytečně dlouho.)

Připravte si formu na pečení, tedy vymažte jí a vysypte moukou. Tím však končí veškerá sranda. Připravte si váleček, potravinářskou folii a vychlazené těsto. Těsto rozdělte na větší a menší půlku (matikáři, neukamenujte mě, prosím). Ta větší půlka poslouží k vyložení dna  a stěny formy, ta menší nám pokryje jablečnou náplň a okraje koláče.

Vyválejte tedy mezi archy potravinářské folie z větší části těsta velkou kulatou placku. Pokud budete mít při válení pocit, že Vaše kulatá placka se moc nepodobá tvaru formy, nevadí. Budete mít možnost se na chvíli stát plastickým chirurgem a zamaskovat nedokonalosti přímo ve formě. Snažte se překlopit tuto placku do formy a prsty ji jemně přitlačte ke dnu a stěně formy. Případně proveďte jistá zdokonalovací opatření. Okraje zarovnejte do stejné úrovně.

Pokud máte formu pěkně vyloženou těstem, pokryjte dno jablkovou náplní. A teď zapněte troubu.
Vyválejte ze zbylého těsta další kulatou placku. Potřete okraje těsta vlažnou vodou, přiložte druhou placku a přitlačte ji k okrajům.
Pokud vám zbude nějaké těsto, můžete jej použít na dozdobení koláče různými lístečky, květy, kolečky a bůhvíčímještě.

Nakonec celý povrch koláče potřete vlažnou vodou a dejte péct dozlatova. V receptu bylo 50 minut, ale hlídejte to, mně stačilo 40 minut.

Až koláč vychladne, posypte ho směsí moučkového a vanilkového cukru a vyčkejte do druhého dne, než se do něj pustíte. Vyplatí se to. Druhý den bude koláč vláčný, měkoučký a tááák dobrý.

Pokud budete mít během přípravy (zejména při přemisťování kulatých placek do formy) chuť hudrovat a nadávat si, do čeho jste se zase pustili, nebojte, všechny tyhle strasti, které Vás při pečení tohoto koláče potkaly, budou rázem zapomenuty, jakmile ochutnáte první sousto...



 INSPIRACE - Apetit


Tak už víte, co uděláte s jablky, co máte ve spíži? 


3 komentáře:

  1. Vypadá lahodně, určitě vyzkouším...;)

    OdpovědětVymazat
  2. poznatky z dneška: musim říct, že z tý drobenky co se udělala v robotu sem nečekal, že z toho vzejde těsto :D nevydržel sem a musel sem si ho dát jeste horkej z trouby :-)! yummy

    OdpovědětVymazat
  3. To mám největší radost na světě!:)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?