pátek 5. července 2013

Jahodová mini pavlova

Na povrchu křupavé, a zároveň uvnitř vláčné Pavlovy s jahodovou šlehačkou a jahodovým pyré jsou skvělým dezertem v těchto měsících, kdy se jahody klubou na zahrádkách anebo jsou nabízené na trzích nebo v obchodech. A co si je takhle zkusit v menším provedení?

Budou se Vám rozplývat na jazyku! (A možná se vám o nich bude i zdát...)




"Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem populární zejména v Austrálii a na Novém Zélandu. V obou zemích je považován za národní jídlo a obě země se přou o jeho původ.

Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové, která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Keith Money, autor životopisu Anny Pavlovy, uvedl, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její tutu (baletní sukně) ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínino tutu ozdobil kuchař dort kiwi."



CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na 4 minipavlovy o průměru asi  9 cm, ale doporučuji udělat kolečka o menším průměru, protože takhle velké jsou dost syté, a menší budou rozkošný

Na minipavlovy:
3 bílky
225 g krupicového cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžička bílého vinného octa

Na jahodovou šlehačku:
300 ml smetany ke šlehání
500 g jahod
75 g moučkového cukru, prosátého (ale klidně i více, záleží na tom, jak sladké jahody máte, že)



   CO TEĎ S TÍM?


Nažhavíme troubu na 140 °C a vyložíme plech pečicím papírem.

Bílky ušleháme od pěny. Po lžících začneme přisypávat krupicový cukr. Další lžíci přidáváme, až když bude předchozí dávka dobře zašlehaná. Až budeme mít zašlehaný všechen cukr, přidáme kukuřičný škrob, ocet a šleháme, dokud nebudeme mít lesklou pevnou hmotu. Tou potom naplníme cukrářský sáček a snažíme se na plech vytvořit přibližně stejná kolečka.

Strčíme plech do trouby a po 5 minutách snížíme teplotu na 100 °C - celkem pečeme 30 minut. Troubu neotevíráme a necháme ještě hodinu vysušovat ve vypnuté troubě. Plechy pak vyndáme a opatrně, ještě dokud jsou vlažné, sněhová kolečka odloupneme z plechu. (Já použila takovou bílou umělohmotnou destičku, kterou jsem našla u babi mezi kuchyňskýma nástroji- nevím ale k čemu se má ofiko používat.)

Z kupy jahod si vybereme několik Miss Jahoda (jakože těch nejhezčích), které použijeme na ozdobu. Zbytek pokrájíme na kousky, trochu rozmačkáme šťouchadlem, přidáme 2 lžíce moučkového cukru a pomocí tyčového mixéru jahody rozmixujeme na pyré. Nemixujte to úplně na kaši, kousky jahod jsou taky fajn.

Vyšlehejte šlehačku dotuha za postupného přidávání zbytku moučkového cukru. Do šlehačky opatrně vmícháme asi dvě třetiny jahodového pyré.

Servírujeme tak, že na první sněhové kolečko dáme trochu šlehačky, přiklopíme druhým a přidáme další šlehačku. (Jestli Vám spodní kolečko praskne a propadne se, fakt to nevadí, pochutnáte si na tom stejně.) Polijeme trochou jahodového pyré a ozdobíme čerstvými kousky jahod.

  






 INSPIRACE - Apetit


No, neříkejte mi, že byste Pavlově odolali!

3 komentáře:

Máte něco na srdci?