čtvrtek 4. července 2013

Lososové karbanátky s lehkým salátkem

Do lososových karbanátků jsem se pustila, jelikož mám na ně spadeno již od návštěvy Ranga, kde jsem tyto karboše ochutnala. Losos je super ryba, že... A jeho chuť si můžete užít nejen ve formě filet, jak jsme zvyklí, ale právě i v karbanátkách. Kdybych je neochutnala, tak si budu myslet, že je to zbytečné "prznění" lososa, ale prdlajs - stojí to za to! Vážně!


Ještě před receptem bych ráda upozornila, že zmíněné množství je určeno na menší letní večeři, ze které nebudete přecpaní k prasknutí. Čtyři vyhladovělí jedlíci se z toho zřejmě moc nenají.

CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí asi na 12 karbanátků o průměru 6-7 cm

Na karbanátky:
250 g lososových filetů, bez kůže
220 g brambor, nakrájených na kostičky
2 lahůdkové cibulky, najemno nakrájené
2 lžíce petrželky, najemno nakrájené
2 vejce, rozšlehané
2-3 lžíce strouhanky
sůl, pepř

Na lehký salát:
1 mrkev
12 cherry rajčátek
několik listů ledového salátu (nebo jiného)
citronová šťáva k pokapání


   CO TEĎ S TÍM?


Vodu na brambory přivedeme k varu a kostky brambor vaříme, dokud nezměknou. Záleží na velikosti, může to trvat 6 - 10 minut.

Na horkou plotýnku postavíme pánev s filety lososa, které zalijeme vařicí vodou, aby byly zcela ponořené ve vodě. Vaříme asi 5 - 8 minut, podle toho, jak jsou filety silné.

Měkké brambory rozmačkáme, povařeného lososa nakrájíme na malé kousky a smícháme s cibulkou a petrželkou. Postupně přidáme vajíčko a strouhanku, abychom dosáhli takové konzistence, ze které nám půjdou tvarovat karbanátky. (Né asi, budeme chtít hmotu, ze které se nám nebude dařit uhňácat karboše...) Dochutíme solí a pepřem.

Nečekaně jsme se tedy dostali do fáze, kdy ty karbanátky skutečně vytvarujeme a začneme je smažit na másle pěkně dozlatova z obou stran.

Salát je ovšem hrozná věda... Rajčata pokrájíme vejpůl, salát natrháme, mrkev oloupeme a naškrábeme škrabkou na brambory na tenké plátky a ve finále zakápneme citronovou šťávou.

Tramtadadá! Podáváme s opečeným chlebíkem nebo jen tak. :)

  



 INSPIRACE - oběd v Rangu


Děláte lososa na jiný způsob než jako klasické filety? A na jaký? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte něco na srdci?