neděle 21. července 2013

Borůvkové koláče s máslovou drobenkou

Zajděte do lesa, vydržte chvilku ohýbání a za chvíli si už budete moct připravit tyhle skvěle vláčné borůvkové koláče...




CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí asi na 22 koláčků o průměru 7-8 cm

Na těsto:
500  hladké mouky
250 g mléka
40 g čerstvého droždí
70 g krupicového cukru
120  másla, nakrájeného na kostky
2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
3 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli

Na náplň:
1 l borůvek
3 lžíce krupicového cukru

Na drobenku:
50 g másla
100 g krupicového cukru
100 g hrubé mouky
lžíce vanilkového cukru

A navíc:
1 větší vajíčko, rozšlehané


   CO TEĎ S TÍM?


Začneme s přípravou kvásku. Třetinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. V menší misce promícháme 2 lžíce cukru s rozdrobeným droždím, potom zalijeme vlažným mlékem a přidáme 4 lžíce mouky. Vše promícháme a necháme vzejít kvásek na teplém místě asi 10 minut.

Zbytek mouky spolu se solí prosejeme do větší mísy, přidáme kvásek, zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutky, zbývající mléko, máslo a citronovou kůru. Řádně mícháme vařečkou, dokud se těsto nespojí. Pak jej propracujeme řádně rukama, dokud nedosáhneme nelepivé, ale vláčné konzistence.

Přikryjeme utěrku a necháme kynout asi půl hodiny. Těsto lehce prohněteme rukama a dáme kynout ještě na půl hodiny.

Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme asi na centimetrovou placku a vykrajujeme skleničkou kolečka, které postupně pokládáme na pečicím papírem vyložený plech. Dáme pozor, abychom každému kolečku dali dostatek prostoru, protože koláče během pečení ještě nakynou.

Předehřejeme  troubu na 160 °C.

Promícháme cukr s borůvkami. Do každého kolečka na plechu uděláme důlek a lehce vmáčkneme borůvky.
Máslo s hrubou moukou a oběma cukry rukama zpracujeme do drobenky, kterou pak posypeme každý koláček.

Okraje koláčů pomažeme vajíčkem, pokud na to nezapomeneme... Ano, mluvím z vlastní zkušenosti.

Pečeme asi 30 minut, dokud nebudou okraje koláčků zlatavé.


  


Možná si taky spálíte jazyk, když je budete muset nutně ochutnat už horké...

3 komentáře:

  1. Jéé, na ty se taky chystám, ale asi ne s borůvkami, protože u nás na ně nenarazím. Nezkoušela jsi třeba s rybízem?
    P.S. Máš opravdu pěkný blog a fotky to samé! Hned si tě přidávám do sledování! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš jít na ně do lesa! :P

      Noo, hele s rybízem jsem nezkoušela, jím ho jen syrový a v koláčích mi vadí ta pikantnost :).

      Jinak moc děkuji!

      Vymazat
  2. Připomíná mi to koláče od babičky :)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?