neděle 31. března 2013

Kávový dort

Jsem aprílový dítě. A už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy dostala k narozeninám dort. Copak si nezasloužím dort jen kvůli tomu, že už nechodím na první stupeň základky? 

Samozřejmě, že si ho zasloužíš, Kačenko.
A tak - když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. (Rozuměj: Když mi nikdo neudělá dort, musím si ho udělat sama.)

Nedávno jsem byla s kamarádkou (která má shodou okolností taky narozeniny na apríla) v jedné kavárně a obě jsme měly chuť na Cappuccino dort. Jenže tenhle dort kolem cappuccina, kafe nebo čehokoliv z kávovejch bob(k)ů ani neprošel! Byla to jen hnědá buchta s hodně moc máslovým krémem. Fujky. 
V té chvíli se mi rozsvítila nad hlavou taková ta žárovka signalizující super nápad - Kača si udělá kafíčkovej dort pěkně doma.

... a tímto způsobem se kávový dort ocitl na mém imaginárním to-bake-listu. Tak proč to nesfouknout na narozky?





CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na dortovou formu o průměru 24 cm

Korpus:
320g hladké mouky
300 g krupicového cukru
¼ lžičky soli
270 g másla
3,5 lžíce instantní kávy
140 ml podmáslí
3 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
2,5 lžičky vanilkového extraktu

Krém:
200 g másla
160 g moučkového cukru
2,5 lžíce instantní kávy
¼ lžičky soli
70 ml smetany ke šlehání

A navíc:
220 ml vařící vody na zalití kávy do těsta
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
100 g hořké čokolády + 2 stejně velké archy pečicího papíru + izolepa + úzký váleček (např. role od potravinářské folie) 


   CO TEĎ S TÍM?


Začneme korpusem.
Nejdříve si uvaříme kávu. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo, a až bude rozpuštěné, přilijeme k němu kávu a krátce povaříme (asi 10 sekund). Vypneme plamen a dáme stranou.

Vymažeme si otevírací dortovou formu máslem a vysypeme moukou a předehřejeme si troubu na 180 °C.

V míse důkladně promícháme podmáslí, vejce, sodu a vanilkový extrakt.
V druhé (větší) míse smícháme mouku, cukr a sůl. Do této mísy následně vmícháme rozpuštěné máslo s kávou. Cílem není perfektně promíchat mouku s máslem a kávou, ale o to, aby se máslo s kávou trochu ochladilo před přidáním směsi s vejci.

Do mísy s moukou, máslem a kávou a řádně promícháme obsah první mísy, dokud se obě směsi dokonale nespojí.

Teď je to na vás. Pokud máte dvě formy o průměru 24 cm, pak můžete nalít do každé formy polovinu těsta a pečeme asi 20 – 22 minut. Pokud ne, můžete udělat každou polovinu zvlášť stejnou dobu anebo celé těsto vylít do formy a péct asi 40 minut. Vyzkoušejte samozřejmě špejlí, jestli je korpus hotový.
Necháme jej vychladnout. A po vychladnutí zarovnáme vršek/vršky korpusu/ů, a případně překrojíme podélně vejpůl.

Mezitím, co se nám peče korpus, máme čas na krém. Vymícháme máslo s cukrem a kávou. Potom postupně přidáváme šlehačku, abychom dosáhly požadované konzistence.
(Nenaházejte všechno najednou do misky nebo vám to vyjde jako mě, bez "kávových skvrnek". Správně by to mělo být takové - více viz Inspirace. Takže si to nezlehčujte, budete potom chtít rvát vlasy.)

Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím si přilepíme izolepou jeden arch pečicího papíru k lince. Stěrkou čokoládu rozetřeme na papír. Necháme na papíře pomalu chladnout do pokojové teploty. Až začne tuhnout (nechte to ztuhnout ještě o malinko víc, než je to vidět na fotce), nařežeme do čokoládové plochy vodorovné, svislé a diagonální řezy (já nechtěla pravidelné střepy, proto je to nařezáno halabala). Potom přikryjeme druhým archem papíru, uhladíme a začneme rolovat z levého dolního roku ve směru diagonálních řezů, zalepíme izolepou a dáme do chladu ztuhnout.


Pak už jen zbývá papír znovu rozbalit a máme čokoládové střepy! (Případně si je můžete dolámat ještě ručně.)

Konečná fáze přichází! Na první část korpusu namažeme asi třetinu krému, přiklopíme druhou částí a následně pomažeme krémem zbytek dortu. Ozdobíme čokoládovými střepy a  voilà! Kávovej dortík je na světě!


  JAK TO MŮŽE DOPADNOUT?




 INSPIRACE - The Pioneer Woman


Víte, já mám hodně ráda hodně sladké (do ovocného čaje si sypu 3 lžičky cukru), a tohle bylo... hodně kávové a na mě pořád málo sladké (i vzhledem tomu množství cukru, co jsem tam nasypala).
Takže příště o tunu cukru víc!
(Minimálně.)

6 komentářů:

  1. Já si třeba peču na narozeniny vždycky sama :D
    Ty střepy jsou super tip, hezčí než hoblinky, to udělám na svůj čokoládovej, já totiž kávové příchutě nerada :) Ale vypadá krásně, to zas jo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, tak to asi vítám v klubu. Mně už dort nikdy nikdo neupeče :´(.
      Díky, díky. Mně se moc ten dort teda nelíbí, taková blbá barva, ale je dobrej, tak mi ho bylo líto mu nedat prostor.:D Ještěže jsem ho schovala pod tu čokoládu, bylo to hodně ošklivej dort, když byl jen tak.:D

      Vymazat
  2. Vypadá skvěle. Všechno nejlepší k narozeninám!

    OdpovědětVymazat
  3. Super recept! Místo instantní kávy jsem použila mletou z Nikaraguy a chutná skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky! Uplne jsem na to dostala chut :) Vyzkousim! Zkusila bych misto vylozene instantni kavy nejaky kavovy napoj (treba Ricore Caro). Taky by mohlo byt dobre :)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?