neděle 3. listopadu 2013

Buchtičky se šodó

Můj muž řekl:

"Kdybych měl být jídlo, se kterým se absolutně ztotožňuju, byl bych buchtička se šodó."

A já je vlastně miluju odjakživa. Další důvod, proč se do nich pustit!




CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na 3 porce

Na buchtičky:
150 g hladké mouky + 2 lžíce na kvásek, prosáté
100 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru + 1 lžička navíc
125 ml mléka
20 g čerstvého droždí
55 ml oleje
1 vanilkový cukr
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
1 vejce
špetka soli

Na šodó:
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
50 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
50 ml rumu (jestli chcete být ožralové)

A navíc:
40 g másla na potírání, rozpuštěného


   CO TEĎ S TÍM?


V hrnku si promícháme rozdrobené droždí s 1 lžičkou cukru na jemnou kašičku. Potom přidáme 2 lžíce hladké mouky a trochu vlažného mléka, přikryjeme a necháme vzejít kvásek.

V míse si smícháme zbylé suché suroviny, potom přimícháme zbytek kvásek, olejm zbytek mléka, vejce a citronovou kůru. Vymícháme vařečkou v hladké těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nám nezdvojnásobí objem.

Rozpálíme si troubu na 180 °C.
Vymastíme si formu máslem. Z těsta tvoříme malé kuličky, které pokládáme vedle sebe do formy, přičemž každou z nich vždy omastíme máslem, aby se nám pak od sebe dobře oddělovaly.

Pečeme 25 minut dozlatova. Necháme v konvici přivést vodu k varu.

Mezitím přivedeme k varu mléko s vyškrábanou dření z vanilkového lusku a samotným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny, vyjmeme lusk.
Žloutky prošleháme s cukry, dokud nezesvětlají. Za stálého míchání nalijeme vanilkové mléko do žloutkové směsi.
Vodu nalijeme do hluboké pánve a do ní vložíme ve vhodné nádobě žloutkovou směs s mlékem, kterou mícháme, dokud nám nezhoustne, a necháme vodu probublávat. Šodó se nesmí vařit, aby se žloutky nesrazily.

Chcete-li přidejte rum, přeceďte přes jemné síto. Teplé buchtičky přelijte šodó a pusťte se do nich!


  JAK TO MŮŽE DOPADNOUT?





 INSPIRACE - Deník Dity P.


A s jakým jídlem se ztotožňujete vy? :)

2 komentáře:

  1. Buchtičky s krémem si dám moc ráda, i když spíše jen výjimečně. :))
    Nejlepší jsou ty domácí, kupované mi moc nejedou. Takže bezva recept! ;)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?