úterý 17. září 2013

Kokosové sušenky s kardamomem (The Daring Bakers' Challenge)

Vraťme se o chvilku v čase, konkrétně na den 27. 8. 2013.

Už jsme tam? Jo? Super! Protože můžu zveřejnit srpnovou výzvu Odvážných pekařů akorát včas!
Jupí!

Červencová výzva, kdy jsme měli volnou ruku při výběru toho, co upečeme nebo uvaříme z předchozích výzev Odvážné kuchyně, mě tak nadchla, že jsem nakonec nic neudělala. Jsem lůzr.

Jsem ale ráda, že se ji zúčastnili alespoň ostatní, zejména Meg mě nalákala na její úžasnou pizzu, kterou musím v nejbližší době otestovat i u sebe doma.

Ale teď už k srpnové výzvě - tu hostovala Aparna z Indie a My diverse kitchen. Úkolem bylo upéct Mawa cake, Bolinhas de Coco a Masala Biscuits, vše obsahující typické indické ingredience.

Jelikož jsem teď největší obětí lenosti, výzvu jsem si upravila na "Vyber si, co chceš a upeč si to."




Vybrala jsem si Bolinhas de Coco. 
Mawa cake jsem zavrhla hned, jelikož jsem ponaučena ze Savarinu, který jsme měli upéct na základě jedné výzvy - a to byla buchta k ničemu, ámen. No a kokos mám ráda, takže volba byla jasná.

Sušenky by byly upečené už týden předem, ale byl tu takový malý zádrhel. Koupila jsem si kardamomové tobolky, poslední vzpomínku na ně jsem měla v autě a pak doma, ale dočista zmizely, jakoby se po nich prach slehl. 
Po 5 dnech jsem to hledání vzdala a koupila si další tobolky, sušenky raději hned upekla. A hádejte, co našel můj muž ve své tašce na notebook a takový ty superdůležitý věci? Ano, hádáte správně - kardamom. Záhada rozluštěna, konec příběhu.

Bolinhas de Coco se pečou zejména jako vánoční pohoštění, ale jedí se i během celého roku. Recept je ovlivněn historií indického státu Goa, který býval portugalskou kolonií.

CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí možná na 40 sušenek o průměru 4 cm, ale krk bych na to nevsadila - u plotny se musel pohybovat nějaký šotek, který mi je pořád ujídal...jinak si neumím představit prázdná místa na ještě horkém plechu...

150 g strouhaného kokosu
(měl by být čerstvý, ale nebyl - v receptu radí smíchat s teplou vodou, ale já místo toho použila mléko a bylo to fajn)
10 lžic mléka
250 g krupice
180 ml vody
špetka soli
30 g másla, rozpuštěného
2 velká vejce, oddělené žloutky a bílky
8 - 10 tobolek kardamomu (nebo lžička a půl mletého)



   CO TEĎ S TÍM?


Mléko s kokosem promícháme a necháme alespoň půl hodiny odležet.

Na středním plameni ve větší pánvi orestujeme krupici, aby nám zrůžověla, nesmí ale zhnědnout. Vysypeme stranou do mísy.

Do stejné pánve nalijeme vodu a přidáme cukr. Na středním ohni necháme cukr ve vodě rozpustit a za občasného míchání necháme probublávat 3 minuty. Nesmíme z toho mít hustý sirup!

Do "cukrové vody" přisypeme orestovanou krupici a důkladně promícháme. Potom přidáme kokos, sůl, máslo a všechny ingredience spolu řádně smícháme. Tuto směs opět na středním plameni zahříváme další tři minuty, dokud nemáme teplý a formovatelný "chomáč". Ten pak necháme vychladnout do pokojové teploty, šoupneme ho do ledničky a necháme ho alespoň 8 hodin odpočívat - nejlépe přes noc.

Výtvor, co jsme si udělali předchozí den vytáhneme z lednice včas, aby stihl pookřát na pokojovou teplotu. Až pak s ním začneme pracovat.

Žloutky řádně promícháme metličkou a rukama zapracujeme do těsta. Tobolky kardamomu "rozlouskneme", vyjmeme semínka, lehce rozmělníme ve hmoždíři nebo jiné alternativě, kterou používáte jako hmoždíř. Bílky krátce vyšleháme do pěny a přidáme je také do těsta. Těsto dáme alespoň na půl hodiny do lednice, aby nám ztuhlo.

Krupicovokokosovou hmotu vyndáme z lednice. Nažhavíme troubu na 180 °C a vyložíme si plech pečicím papírem.

Z těsta tvarujeme malé kuličky, které zploštíme dlaněmi. Do nich pak vidličkou vytlačíme mřížku a dáme péct. Pečeme asi 20 - 25 minut dozlatova.
(Já jsem malinko nestíhala a musela jsem plech vytáhnout dřív, takže moje sušenky nejsou zlatavé jak by měly být, ale křupavé na povrchu a vláčné uvnitř jsou, takže se řiďte podle očka.)



  










 INSPIRACE - The Daring Bakers


Tak, Aparno, sůši byly fajn. 
Možná je udělám o Vánocích a pocákám je ještě čokoládou... Kokos a čokoláda dohromady nikdy není krok vedle, přece. ;)


3 komentáře:

  1. Myslím, že byx měla vyzkoušet i ten mawa cake... ten je oproti savarinu opravdu lahodný..

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně? Já to právě naprosto odsoudila, ale když tvrdíš, že je doslova lahodný, možná by se hodilo, abych přehodnotila svůj původní postoj. .

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?