pondělí 23. září 2013

Houbová omáčka s houskovým knedlíkem

Miluju houby, fakt jo. Můj muž nechápe, jak je můžu jíst a ještě, jaktože mi můžou chutnat - prý na houby čůraj stromy a lišky... A že prý budu mít vzteklinu... (No, ale lišky dělají e-e taky na lesní jahody, borůvky, ostružiny a veškerý takovýhle super věci, který si můžete dát v lese zadáčo)...Tušili jste to? :D 

Každopádně jsme se vydali využít ještě posledních šancí ulovit něco do košíku a přinesli jsme si domů pár hub. Když jsem bydlela doma, tak mamka vždycky udělala kotel houbovky a já si ji brala jen tak do misky a jedla ji lžičkou, jakýpa copa.

Dívala jsem se na internetu, že se ve spoustě receptech vyskytuje zakysaná smetana a ocet a tak dále. My to takhle neděláme, přišlo by mi, že by to bylo skoro jako kulajda, až na ten kopr. 

Takže tohle je prostě naše houbovka. Jednoduchá, rychlá a nejlepší.



CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí asi na 4-6 porcí

Na houbovou omáčku:
500 g čerstvých hub, očištěných, pokrájených
1 cibule, nakrájená nadrobno
200 ml smetany ke šlehání, v pokojové teplotě
3 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
30 g másla
2 lžičky drceného kmínu
sůl, pepř

Na houskový knedlík:
4 housky, pokrájené na kostičky
150 g hrubé mouky
2 vejce
1 žloutek
1 lžička soli
200 ml mléka
kousek másla na potření, vychlazený


   CO TEĎ S TÍM?


Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo a zezlátnout cibuli. Potom přisypeme houby, osolíme a opepříme, přidáme kmín, vše promícháme a necháme pod pokličkou asi 5 minut. Zalijeme vývarem a povaříme 20 minut.

Ve smetaně důkladně rozmícháme hladkou mouku a postupně vmícháme do hub s vývarem a krátce povaříme, asi 3 minuty. Pak už stačí jen podle potřeby dochutit a neujídat.

Čas na knedlíky!
Do širokého hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu.

Mezitím si v misce smícháme housky s moukou, vejci, žloutkem, solí a mlékem a jemně rukou vypracujeme řidší těsto.

Namočíme si utěrku, pořádně ji vyždímáme a potřeme vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvarujeme na utěrce šišku, uhladíme ji, zabalíme a na obou koncích zavážeme provázkem.

Knedlík v utěrce pak položíme do vroucí vody a vaříme 20 minut, poté otočíme a vaříme stejnou dobu. (Já si z uvedeného množství udělala 2 menší knedlíky a vařila po 15 minutách.)


  



 INSPIRACE - Deník Dity P. (knedlíky)


Co nejraději připravujete z hub vy? :)

8 komentářů:

  1. Jéééé mňam, houbová omáčka. tak tu bych mohla jíst do nekonečna! Ale tvůj milý mi teda pěkně kazí chutě. :D Jinak mám nejradši smažený klobouky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenech se zastrašit, já těm jeho pohádkám taky nevěřím :D.
      Jojo, řízečky jsou klasika!

      Vymazat
  2. Ty joooo, já bych si dala! Tohle ale asi nebudu umět nikdy :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé, díky za receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Houbovku jsem dělala docela nedávno. Nejprve jsem chtěla podle Dity, ale pak jsem si řekla, že ta babiččina je stejně nejlepší. Jinak smetanu dáváme také klasickou, ale ocet tedy taky. Je to boží omáčka. :) Zajímaly by mě ty knedlíky. Abych řekla pravdu, mám z nich v kuchařce trochu strach... vařit v útěrce mi připadá docela "nebezpečné" :) Děláváš je pravidelně, nebo to byla premiéra? :)
    .
    Jinak děkuji za milý komentář na blogu, neuvěřitelně mě potěšil. Doufám, že nezklamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, že tyhle knedlíky byla premiéra. Vždycky jsme ji jedli s kynuťákem, ale řekla jsem si dost(!) a zkusila to a supr :). A ta utěrka mi taky přišla divná, ale výsledek se zdařil :).

      Vymazat

Máte něco na srdci?