úterý 17. září 2013

Čokoládové minicupcakes s krémem s lemon curd

Tak jsem se po dlouhé době pustila do něčeho jen tak. Bez toho, aby to nebyla nějaká výzva nebo něco, co bych prostě musela (no ikdyž… viď, Verčo? :D)…

Každopádně šlo o moji první silikonovou premiéru – ne nepekla jsem poprvé něco s novýma silikonovýma prsama, ale s novýma silikonovýma formičkama, který jsou úžasně barevný. Jsou fakt pidi, takže jsem musela trošku upravit původní recept, jinak bych s jednou sadou formiček byla
u trouby dvě stě let.


A na co jsem je otestovala? Na malinké čokoládové cupcaky s krémem s lemon curd!


Jestli byste taky rádi rozkošné cupcakové jednohubky, který jsem ideální na jakoukoli párty nebo jen na takovéto domácí mlsání, můžete je sehnat v tomto obchodě, a to konkrétně tady. J Otázkou je, kdo by je nechtěl? :P 


CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na 60 rozkošných minicupcakes nebo dle původního receptu
na 8 klasických cupcaků


Na těsto:
25 g holandského kakaa
120 ml vařící vody
88 g hladké mouky, prosáté
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
57 g másla, v pokojové teplotě
100 g krupicového cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
40 g vysokoprocentní čokolády, na hobliny

Na krém:
100 ml šlehačky, vychlazené v mrazáku asi 15-30 minut
lžička cukru
3-4 lžíce lemon  curd, vychlazeného (dle chuti – já mám radši více)

Lemon curd:
2 vejce
54 ml citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
80-100 g cukru krupice
36 g másla, v pokojové teplotě

   CO TEĎ S TÍM?


Nejdříve si připravíme lemon curd. Do vodní lázně umístíme tepluvzornou misku, ve které metličkou vyšleháme vejce s cukrem a citronovou šťávou a za stálého míchání necháme houstnout asi 10 minut. Poté sundáme z ohně, vmícháme máslo a citronovou kůru. Přikryjeme potravinářskou folií, aby se nám na lemon curd neudělal škraloup, a necháme vychladnout do pokojové teploty. Potom jej dáme chladit do lednice.

Kakao smícháme ve vařící vodě a necháme vychladnout do pokojové teploty.

Předehřejeme si troubu na 190 °C.

V misce promícháme mouku s kypřicím práškem a se solí. V jiné míse ušleháme máslo s cukrem, potom přidáme vejce (při větším množství přidáváme vejce po jednom, vždy když bude předchozí pěkně vešlehané do zbytku směsi) a vanilku. Postupně začneme přisypávat moučnou směs a až pak přidáme smíchanou vodu s kakaem. Naposledy lehce vmícháme čokoládové hobliny.

Formičky naplníme do dvou třetin a pečeme asi 10-15 minut, v případě velkých cupcaků 15-20 minut. Cupcakes by měly jít v pohodě vyloupnout.
(V tomhle bodě jsem vždy jednoduše vylouskala cupcakes z formiček a začala s další várkou, ale bylo by fajn mít více těch formiček.)
Necháme vychladnout.

Vychlazenou šlehačku vyšleháme s cukrem a pak lžíci přidáme lemon curd podle chuti a pomocí zkrášlujících udělátek ozdobíme vychladlé cupcakes krémem. A pracujte rychle, ať s vámi spolupracuje krém ;).

  





 INSPIRACE - Joy of baking


Moje první silikonová zkušenost mě mile připravila. Lhala bych, kdybych tvrdila, že si za žádnou cenu nepořídím další přírůstek do silikonové rodiny.


Jste zvyklí péct v klasických formách, formičkách a papírových košíčcích? Nebo nejste sto let za opicema jako jsem já a tahle -pro mě novinka- je u vás jako doma?

3 komentáře:

  1. Mnam, zrovna dneska jsem na cupcakes myslela a projizdim blofy, zitra budu peect :))

    OdpovědětVymazat
  2. To já vím Wopříku, ale je to ýzy pýzy, takže to není nějaká otrava. :-)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?