pátek 4. října 2013

Věnečky s žloutkovým vanilkovým krémem

Mám pocit, že jsem si vypěstovala závislost na sladký, kterou pociťuju ještě víc po tom, co jsme dojedli Třímlékový dort. Je to vůbec možný?
Jestli ne, tak si ji stejně dovoluju diagnostikovat. Jinak to nevidím.


Nicméně, mám poslední dobou strašnou chuť na takový ty klasický cukrárenský zákusky - věnečky, indiánky a tak dále. A když mám na něco chuť, tak to prostě musím mít, to se prostě nedá svítit. 

Takže jsem se do věnečků pustila. Hledala jsem recepisy všude možně, ale jelikož jsem chtěla krém z pravé vanilky a ne z pudinku, měla jsem velmi zúžený výběr a nakonec jsem se inspirovala receptem v Apetitu.




CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí asi na 40 malých věnečků o průměru 4 cm

Na odpalované těsto:
150 ml vody
50 ml slunečnicového oleje
120 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli

Na žloutkový krém:
400 ml mléka
1 vanilkový lusk
125 g krupicového cukru
6 žloutky
40 g hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání

(Na fotkách můžete vidět, že krém byl řidší, a navíc mi toho dost zbylo podle původního receptu. Upravila jsem tedy původní množství mléka a smetany, tak snad to příště vyjde ;)).

A navíc:
moučkový cukr na posypání

Na věnečky a hlavně na krém je fajn, když máte biovajíčka nebo hodnou babičku, která vám domácí vajíčka dá, nebo hodnou slepičku, která vám je snese.

   CO TEĎ S TÍM?


Začneme s odpalovaným těstem. Do hrnce nalijeme olej a vodu, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. V té chvíli přidáme mouku a důkladně promícháme a převalujeme těsto, dokud se nám nezačne mouka přichytávat ke dnu. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme vychladnout.

Rozpálíme si troubu na 180 °C.

Do kastrůlku nalijeme mléko, do kterého vyškrabeme dřeň z vanilkového lusku, a zároveň lusk přidáme taky do hrnce. Mléko přivedeme k varu.

V hrnci, který je alespoň půllitrový utřeme žloutky s cukrem, přimícháme mouku. Potom smícháme s mlékem, opět přivedeme k varu a za stálého míchání necháme krém zhoustnout. Necháme vychladnout.

Pomocí hnětacích háků do těsta zapracujeme po jednom vajíčka. Budeme mít pěkně lepkavé těsto. Ikdyž by se to tak nezdálo, je to správně. :)

Vyložíme si plech pečicím papírem. Těstem naplníme cukrářský sáček a zdobičkou se širokou hvězdicí vytváříme věnečky. Pečeme asi 35 minut. Během pečení NESMÍME OTEVŘÍT troubu, aby se nám odpalované těsto nesplašilo!
(Poslední dobou trošku magořím. Příkladem může být příběh. Říkám si, že nesmím otevřít troubu, pak se nad něčím zamyslím a pak tu troubu otevřu!!! Chápete to? Naštěstí se nic nestalo, protože studený vzduch zvenčí neměl moc šancí mi věnečky postrašit, protože jsem si ve chvíli otevírání trouby uvědomila tu fatální chybu a hnedka ji zavřela. Vy tohle nezkoušejte.)

Vyšleháme šlehačku a zlehka ji vmícháme do žloutkového krému. Vychladlé věnečky podélně překrojíme, budou mít velké póry, že budou skoro duté. Krém připravíme do cukrářského sáčku a zdobíme věnečky.

  





 INSPIRACE - Apetit


Co se zákusků týče, máte rádi klasiku nebo raději zkoušíte stále něco nového?

7 komentářů:

  1. Ta vanilková semínka... :) mňami :)

    OdpovědětVymazat
  2. poprvé v životě jsem zkoušela odpalované těsto a zadařilo se... ze dvou dávek se mi podařilo 75 kousků... jen jsem je rozkrajovala ještě teplé, za studena se mi totiž hrozně moc drolily :) ...

    OdpovědětVymazat
  3. A vejce tam mám dát kdy?
    Teďka jsou věnečky na houby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pátý odstavec.

      "Pomocí hnětacích háků do těsta zapracujeme po jednom vajíčka. Budeme mít pěkně lepkavé těsto. Ikdyž by se to tak nezdálo, je to správně. :)"

      Vymazat
  4. do těsta příště doporučuju spíš sádlo než slunečnicový olej, věnečky jsou pak úplně o něčem jiném ;)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?