neděle 27. října 2013

Savory Pot Pie (The Daring Bakers' Challenge)

Jak jsem již zmiňovala tady, buď nedělám nic, nebo všechno. 

Byl jednou tedy jeden den, kdy jsem se rozhodla upéct dva slané koláče. Nebylo to úplně rozumné rozhodnutí - přece jen pro dva toho bylo docela dost. 

Na druhou stranu bylo fajn, že jsme k večeru šli s mužem za našimi kamarády - za kresleným Woprem (ano, opět jsi slavný) a jeho ženou, a nemuseli jsme tak přijít s prázdnou. Tímto vřele děkuji za poskytnutí půlky Vašeho kuchyňského vybavení (haha).

Neštěstí ve štěstí bylo takové, že paní Wopršálková nejedla špenát, potvora.... a pan Wopršálek....no, to ani zmiňovat nebudu (protože nemůžu). Ještěže jsme následující den jeli někam, kde jsme to mohly rozdat a zbaštilo se to, a ani se neceklo.

Konec příběhu.

Výzva tentokrát pocházela z Minnesoty od Hannah z Rise and Shine. Naším úkolem bylo upéct jeden zakrytý koláč s libovolnou náplní. Sama jsem nic nevymýšlela, ale upravila jsem si jeden z nabízených - středomořský pizza koláč.




CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na formu velkou asi 25x25 cm

Na těsto:
220 g chlebové mouky, prosáté
21 g sušeného droždí
180 ml teplé vody
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje

Na náplň:
1 menší cibule, nakrájená na drobno
2 střední rajčata, bez semínek, pokrájená na kostičky
1/2 malé cukety (asi 80 g), pokrájené na kostičky
1/2 červené papriky, pokrájené na kostičky
100 g špenátu, spařeného (na chvíli jej ponořte do lehce osolené vařicí vody) a následně pokrájeného
300 g kuřecího prsa, 6-7 minut povařeného ve vodě, pokrájeného na malé kousky
2 lžičky sušeného oregana
70 g sýru feta, nadrobeného
sůl, pepř

Na česnekovou omáčku:
45 g másla
3 lžíce hladké mouky
240 ml mléka
3-4 stroužky česneku, prolisovaného
50 g parmazánu, nastrouhaného

A navíc:
chlebová mouka na poprášení
olej na vymaštění mísy
máslo na vymaštění formy
hrubá sůl a lžička oregana na posypání povrchu těsta


   CO TEĎ S TÍM?


Připravíme si těsto. Droždí s cukrem zalijeme vodou a necháme přikryté folií několik minut, dokud kvásek nevzejde.
Přimícháme ostatní suroviny a pracujeme vařečkou, dokud nebudeme mít všechnu mouku zapracovanou.

Těsto vyklopíme na moukou poprášenou pracovní plochu a hněteme, případně přidáváme po troškách ještě mouku, dokud nemáme nelepivé vláčné těsto. Těsto vložíme do mísy vymaštěné troškou oleje, přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 6 hodin v ledničce.

Přibližně půl hodiny před tím, než budeme chtít péct si těsto vyndáme z lednice, aby pookřálo na pokojovou teplotu.

V té době si připravíme náplň z pokrájeného masa, zeleniny a nadrobeného sýra.

Na česnekovou omáčku, rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, necháme krátce probublat. Přilijeme mléko a stále mícháme, aby se nám nevytvořily z jíšky hrudky. Následně přidáme česnek a necháme zhoustnout. Sundáme z ohně a vmícháme nastrouhaný parmazán.
Česnekovou omáčku promícháme se surovinami na náplň.

Předehřejeme si troubu na 220 °C.

Na pomoučené ploše rozválíme těsto - musí být větší než forma, protože bude nutné celý koláč zakrýt.
Vymastíme si máslem formu, vyložíme těstem, přidáme náplň, a zakryjeme těstem. Asi takto (zdroj: The Daring Bakers).
Vršek posypeme hrubou solí a oreganem.

Pečeme 30-35 minut. Podáváme nejlépe ihned.


  



Fotky stojí víc než za prd. Není divu - dopekla jsem v 6 večer a pak to hned fotila - jediná možnost byla u okna s mužovo asistencí. Děkuji za pochopení. ;)


 INSPIRACE - The Daring Bakers


P.S.: Raději jsem ani nefotila, jak to vypadalo naservírovaný na talíři. To byste stejně nechtěli vidět.

Nicméně, tohle je pěkně variabilní recept - můžete si tam dát, co chcete (jojo, trochu Babicovina...).

5 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě! :)) A určitě to musela být mňamka. :P

    OdpovědětVymazat
  2. Ja se na to opet necekane vykaslala :D Ale zato jsem ted delala tu indickou vyzvu, takze mam ze sebe radost :D Ja savory pot pies vylozene nesnasim, delava se to hodne v Anglii a vzdycky se musim premahat, navic to i vypada desne, kdyz se to rozrizne :D Ale ty tvoje fotky jsou nahodou fajn, libi se mi, jak je tak umelecky zmuchlany to testo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda, že po estetické stránce teda tyhle pot pies trochu pokulhávají...já se ani nesnažila to nějak vhodně nafotit, neb to prostě nešlo :D - ty ses s tím ale vypořádala dost dobře, řekla bych. Chuťově se to ukázalo jako skvělá věc, já to napěchovala dýní a kuřecím a bylo to super.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to zajímavě, možná vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to opravdu moc dobře... Sice mě slané koláče "s pokličkou" od mého pobytu v Anglii děsí, ale tahle náplň zní nadmíru luxusně... :) Myslím, že vyzkouším v nějaké mini verzi :)

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?