pondělí 15. dubna 2013

Květáková polévka

Když se řekne květák, tak spoustu lidí začne ohrnovat nosánek, jakože fůj, květák, blabla.
Truhlíci, co?

Třeba takový smažený květák nebo mozeček, to je pohádka! A navíc je květák dobrej kámoš, když se snažíte držet dietku, a má spoustu vitamínů, především vitamín C - když si dáte porci syrového květáku posichrujete denní dávku Céčka.


Polívčička, kterou vám zde představuji, nepatří sice mezi ta nejdietnější jídla na světě, ale je moc dobrá, tak se do ní dejte! 

A jestli máte vůči květáku předsudky, tak je nemějte!


CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na 4 porce

380 g květáku - z toho 250 g na malé kousky, 130 g na růžičky
1 brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
1 l zeleninového vývaru
100 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
3 lžíce hladké mouky
1 cibule, nakrájená nadrobno
30 g másla
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl, pepř
petrželka na ozdobu

A navíc:
15 g másla na zjemnění


   CO TEĎ S TÍM?


V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Následně přidáme nakrájenou bramboru a květák a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme asi 8 minut, aby nám zelenina změkla, ale nerozvařila se.

(Můžete také vyndat předvařený květák z mrazáku. Bramboru ale uvařte samotnou a rozmrazený květák dejte do polévky až po uvaření kostiček brambor.)

Přilijeme mléko a minutku povaříme. Růžičky květáku vyndáme stranou. Z hrnce vezmeme asi 2/3 tekutiny, rozmixujeme dohladka a vrátíme zpět do hrnce. Přidáme růžičky květáku.

Na závěr dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a nakonec zjemníme smetanou a máslem.

Tadá! Hrozná věda, co?

(P.S.: Původně jsem tam chtěla zamíchat ještě jedno rozšlehané vajíčko se dvěma lžícemi vody, ale zapomněla jsem. Nicméně, na chuti to nijak neubralo.)

(P.P.S.: Můžete si nechat pár růžiček na opražení na pánvičce a ozdobit tak polévku. ;))


Tak co, máte rádi květák? Jak ho upravujete?

2 komentáře:

  1. Kvetak v trojobalu je klasika :) Ale tahle polevka je super, taky bych si ji hned dala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Polévku vyzkouším, jen v jaké fázi se do polévky má přidat mouka?

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?